Fit worden met een budget

Kleding, lidmaatschappen van sportscholen, en apparatuur kunnen aardig oplopen – maar goedkope of gratis alternatieven werken net zo goed.

Fitness is een van die gebieden waar je letterlijk zoveel geld kunt uitgeven als je hebt. Er zijn sportscholen die €10 per maand kosten en er zijn sportscholen – sorry, Boutique fitness studio’s – die je €50 of meer per training kosten. Er is een vergelijkbaar breed prijsbereik voor kleding, apps, thuis-apparatuur, en al het andere. Dus waar kun je geld besparen zonder een goede training op te offeren? Bijna overal, zo blijkt.

Je kunt trainen in de fijnste technisch wicking stoffen en/of butt-scrunch leggings, of je kunt trainen in een half loze oude joggingbroek. Je longen en spieren kennen het verschil niet.

Hoe bespaar je geld op gymkleding

Er zijn een paar artikelen en eigenschappen die het waard kunnen zijn om er meer voor te betalen. Een ervan is een sportbeha: Als je borsten hebt en van plan bent aan “high impact” lichaamsbeweging te doen (rennen en springen), is je keuze van bh behoorlijk belangrijk. Echt ondersteunende bh’s in grotere maten zijn meestal prijzig. Maar als je net aan lichaamsbeweging begint en het kopen van beha’s je afschrikt, is elke gewone, comfortabele beha meestal goed genoeg voor activiteiten met geringe impact, zoals fietsen en gewichtheffen.

Wat hemden en shorts betreft is het goedkope spul prima als je het comfortabel vindt. Sommige mensen hebben een hekel aan het gevoel van zweterig katoen, dus als jij dat bent kun je misschien beter wat meer uitgeven voor vocht afvoerende stoffen – hoewel je ook vrij goedkoop merkloos spul kunt kopen. Als de stof je niet uitmaakt, kun je gewoon de T-shirts dragen die je al bezit. Een tip: Ik koop zwarte onderhemden uit de herenafdeling van Target (€4 per stuk) en het zijn mijn meest comfortabele trainingstops.

Leggings en compressiebroeken zijn een ander gebied waar je door meer te betalen een betere kwaliteit kunt krijgen, maar dat wil niet zeggen dat er geen koopjes te krijgen zijn. Middenklasse merken als GRRL en Senita maken kwaliteitsspul dat lang meegaat en niet doorschijnt, maar ik heb ook goede dingen gehoord over goedkope leggings van Amazon. (Een goede plaats om naar aanbevelingen over de laatste te zoeken, en uitverkoop over de eerste te vinden: de r/xxfitness Style Saturday threads.)

hoe geld te besparen op trainingsschoenen

Er is een ruime keuze aan schoenen die geschikt zijn voor lichaamsbeweging, afhankelijk van wat voor soort oefening je doet. Dat is als je zelfs al schoenen nodig hebt.

Voor yoga, barre, Pilates, en bepaalde soorten kettlebell en “functionele” training heb je helemaal geen schoenen nodig. Sokken met een gripvaste onderkant worden aanbevolen voor barre lessen, maar je kunt ook met gewone sokken wegkomen. En de andere in deze categorie worden vaak op blote voeten gedaan. (Informeer bij de sportschool of ze schoeisel vereisen of aanraden.)

Voor hardlopen is het belangrijkste gewoon dat je schoenen comfortabel zijn als je loopt. Ja, hardloopschoenen kunnen idioot duur zijn, en ze slijten zo snel dat ze in principe wegwerp zijn. Maar een goedkoop paar gympen is prima om mee te beginnen, en sommige schoenen gaan veel langer mee dan je zou verwachten. (Mijn ervaring is dat de duurdere schoenen meestal gemaakt zijn met deftige schuimsoorten die sneller slijten, waardoor budgetmodellen een nog betere keuze zijn dan het prijskaartje zou doen vermoeden.)

Voor heffen en algemene fitness dingen zijn schoenen met platte zolen zoals Converse of Vans (of hun merkloze equivalenten) veelzijdig en goedkoop. Nogmaals, misschien heb je al een paar.

Gewicht hefschoenen, de soort met een verhoogde hak, zijn een ander soort schoenen dat veel duurder is dan ze recht hebben te zijn. Positief is dat je ze niet nodig hebt (je kunt platte schoenen dragen en squatten met platen onder je hielen) en als je toch een paar koopt, gaan ze lang mee.

Hoe geld besparen op een sportschool lidmaatschap

Het is vervelend als je moet rondkijken voor een sportschool lidmaatschap. Sommige sportscholen vertellen je de prijs niet vooraf; andere wel, maar dan blijkt dat er verborgen kosten zijn of dat je moet upgraden om “extraatjes” te krijgen die bij het basislidmaatschap lijken te horen.

Maar ja, goedkope sportscholen zijn de moeite waard. We hebben hier een bericht over de afwegingen die je maakt als je lid wordt van zo’n sportschool met een maandelijks lidmaatschap van $10 of $15. In principe zul je meestal geen toegang hebben tot een halterstang, dus je dromen om een competitief gewichtheffer of powerlifter te worden zullen in de ijskast moeten. Maar als je gewoon sterk en fit wilt worden, kun je dat absoluut doen met de halters en machines in een Planet Fitness, Crunch, of dergelijke.

Voor meer mogelijkheden kun je overwegen je zoektocht uit te breiden tot fitnesscentra in de gemeenschap. Je stad heeft misschien een sportschool die gratis of goedkoop beschikbaar is voor inwoners, en de volgende stad heeft er misschien een waarvan de prijs voor niet-ingezetenen nog steeds een goede deal is.

Hoe geld te besparen op fitness apps en gadgets

Dit is bijna een strikvraag. Je hebt niets van dat spul nodig. Je kunt joggen zonder smartwatch. Je kunt je kilometers, je getilde gewichten en alle andere meetgegevens die je maar wilt bijhouden in een papieren notitieboekje noteren. Je kunt jezelf eraan herinneren dat het eigenlijk niet uitmaakt hoeveel calorieën een fitnesstracker denkt dat je verbrand hebt.

Ik heb een heleboel verschillende apps en gadgets gebruikt, vooral omdat ik ze voor mijn werk uittestte; en ik log nog steeds alles in een papieren notitieboekje en laat al mijn horloges en trackers thuis.

Hoe te sporten voor eigenlijk niets

Ga hardlopen. (Dit vereist schoenen en, voor sommigen van ons, een sportbeha, maar de handeling van de ene voet voor de andere zetten is gratis.)

Ga wandelen, hiken, of rucken. (Rucken is lopen met een verzwaard vest of rugzak.)

Gebruik een fitness parcours, dat je in veel willekeurige parken kunt vinden. Ze hebben apparatuur voor lichaamsgewicht oefeningen en een plek om te joggen.

Doe de rode training voor lichaamsgewicht fitness. Voor sommige bewegingen heb je een stang nodig (zoals pullups of rows) maar je kunt er een vinden op een fitnesspad of gewoon uitkijken naar handig geplaatste leuningen.

Of probeer deze lichaamsgewicht oefeningen die echt goed zijn om spieren op te bouwen. Ook hier heb je voor sommige minimale uitrusting nodig, zoals een stoel of een leuning, maar voor vele niet.

Doe wat cardio met YouTube video’s, of je nu de voorkeur geeft aan K-pop choreografie of retro Jane Fonda en Richard Simmons routines.

Is fitnessapparatuur voor thuis het waard?

Sommige toestellen voor thuisgym zijn, op zichzelf, beslist de moeite waard. Een paar gepaste zware gewichten vullen het gat dat joggen en lichaamsgewicht oefeningen plegen te laten. Een paar halters of een paar kettlebells zijn een goed idee. Als je het geld voor een squatrek, halterstang en gewichten bij elkaar kunt schrapen, kun je daar veel mee doen.

Maar pas op voor de verleiding om een hele thuis sportzaal uit te bouwen. Ik zeg dit uit ervaring: Vóór de pandemie had ik een roestige halterstang en een paar diverse gewichten. Nu bezit ik een squatrek en een beschamend aantal kettlebells, en ik kan mijn auto niet meer in mijn garage parkeren. Ik ben dol op al mijn zware ijzeren kinderen, maar geldbespaarders zijn het niet. Een thuisgym is een goede optie voor iemand die bereid is met een beperkte hoeveelheid spullen te trainen – een paar kettlebells, laten we zeggen – en die er vrij zeker van is dat hij daar op lange termijn tevreden mee zal zijn. Geef je uit voor een paar verstelbare wedstrijd kettlebells en misschien een spinfiets, en je hebt al je fitnessbehoeften voor lange tijd gedekt. Of tenminste tot je je begint af te vragen of het niet leuk zou zijn om ook een halterstang te hebben…