50 eenvoudige manieren om milieuvriendelijker te zijn

Milieuvriendelijk zijn betekent in wezen dat we ervoor zorgen dat we de planeet niet uitputten van haar natuurlijke hulpbronnen. Er alleen van nemen wat we nodig hebben, en zo weinig mogelijk afval achterlaten. Ik zie mensen graag als bewakers, of rentmeesters van de planeet zolang we hier zijn. Er zo goed mogelijk voor zorgen als we kunnen, helpen haar te gedijen en een betere plaats te worden.

De realiteit is echter dat de mens de planeet langzaam om zeep helpt. Ik las eens dat wetenschappers denken dat we binnen 50 jaar de planeet onherstelbaar om zeep zullen hebben geholpen. Dat is misschien prima voor sommigen van ons die hier niet meer zullen zijn, maar hoe zit het met je kinderen – en hun kinderen! Dan zijn er nog de dieren om aan te denken, en het leven zelf. De mens kan toch niet een hele planeet vernietigen die hier al zo lang is?

Als zelfs de dagelijkse handelingen van een paar mensen een beetje milieuvriendelijker zouden zijn, zou dat een enorm verschil kunnen maken! Bovendien help je niet alleen het milieu, je kunt er ook met financiële, fysieke en mentale middelen van profiteren.

Waarom meer milieubewust zijn?

Zonder te weten waarom je milieuvriendelijker zou moeten zijn, is het moeilijk aan boord te komen van wat voor sommige mensen zo’n grote verandering in levensstijl lijkt. Milieuvriendelijk zijn gaat meer over bewust zijn van wat je in je dagelijks leven doet en wat de planeet op een negatieve manier zou kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, als je je producten op een plaatselijke markt zou kunnen kopen in plaats van in een supermarkt. Zo help je het milieu door plaatselijke producten te kopen in plaats van fruit en groenten die van overzee worden aangevoerd. Ook zullen de meeste marktkraampjes geen plastic gebruiken voor hun producten, wat weer een goede zaak is voor het milieu.

Milieubewust zijn zou moeten gaan over hoe het je een goed gevoel geeft om iets goeds te doen, en te weten dat je doet wat je kunt om de planeet te helpen gedijen en groeien. Zelfs zoiets eenvoudigs als het kweken van wilde bloemen in je tuin helpt enorm – plus ze zien er prachtig uit en ruiken heerlijk in de lente/zomer maanden. Deze wilde bloemen zorgen ervoor dat bijen en insecten kunnen bloeien. Wist je dat zonder insecten en bijen alle mensen zullen sterven. We kunnen niet overleven zonder deze fantastische kleine wezentjes, ons leven hangt er letterlijk van af!

Waar te beginnen?

Je ontdoen van giftige chemicaliën in je huis is bijvoorbeeld een prima plek om te beginnen. Meer natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruiken kost minder (financieel), vermindert de giftige stoffen waaraan je blootgesteld wordt (lichamelijk), en je begint je beter over jezelf te voelen omdat je het milieu helpt (geestelijk). Hieronder vind je 50 eenvoudige manieren waarop je milieubewuster kunt zijn.

Moet ik veganist zijn om milieuvriendelijk te zijn?

Het korte antwoord is nee. Maar hoe minder vlees je eet, hoe milieuvriendelijker je zult zijn. Natuurlijk, als je kunt overschakelen op een veganistisch, of plantaardig dieet dan zou dat geweldig zijn voor het milieu. Voor sommige mensen lijkt dit echter gewoon niet mogelijk – en dat is prima. Misschien kun je gewoon elke week een of twee plantaardige maaltijden in je dieet introduceren. Kleine veranderingen als deze zijn beter dan helemaal geen verandering.

Afhankelijk van waar je woont, was veganistisch zijn vroeger een hele uitdaging, vooral als je een eiwitrijk dieet wilde. Tegenwoordig is plantaardig zijn echter een koud kunstje! Er zijn zoveel veganistische eiwitsupplementen en -snacks verkrijgbaar, en ook veganistische maaltijden en zelfs eiwitrijke vleesalternatieven.

50 EENVOUDIGE MANIEREN OM MILIEUVRIENDELIJKER TE ZIJN

 1. Gebruik energiezuinige gloeilampen
 2. Doe je stekkers uit als je ze niet gebruikt
 3. Laat je oven niet uren aanstaan met niets erin
 4. Recycle je glas, plastic en karton
 5. Stap over op toiletrol van bamboe
 6. Stap over op tandenborstels van bamboe
 7. Schaf de droogtrommel af en gebruik een waslijn
 8. Ga vleesvrij eten
 9. Recycle je oude kranten
 10. Gebruik oplaadbare batterijen
 11. Gebruik/koop geen producten voor eenmalig gebruik
 12. Zorg ervoor dat je wasgoed vol is voor je het gebruikt
 13. Laat het water niet lopen terwijl je je tanden poetst
 14. Hergebruik inpakpapier
 15. Neem een snelle douche in plaats van een bad
 16. Kweek je eigen groenten en fruit
 17. Plant een boom
 18. Loop of fiets in plaats van te rijden
 19. Deel de auto
 20. Koop tweedehands kleding
 21. Koop plaatselijke producten als je die niet zelf kunt verbouwen
 22. Gebruik een waterton om regenwater op te vangen
 23. Laat geen lichten branden
 24. Koop een reisbeker
 25. Gebruik geen waterpijp in de tuin
 26. Recycle je oude mobiele telefoons
 27. Werk van thuis uit als je kunt
 28. Beperk je ongewenste post
 29. Kies voor lucifers in plaats van een aansteker
 30. Stuur in plaats daarvan een E-card
 31. Gebruik/koop geen plastic draagtassen
 32. Gebruik waar mogelijk digitaal in plaats van papier
 33. Download software in plaats van schijven te kopen
 34. Gebruik oordopjes van bamboe
 35. Kies voor digitale bankafschriften
 36. Betaal rekeningen online
 37. Geef oude kleren aan liefdadigheid
 38. Plant bij-vriendelijke bloemen in je tuin
 39. gebruik een composteer bak
 40. Gebruik een volwaardige vaatwasser in plaats van met de hand afwassen
 41. Kies voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen
 42. Verminder je plastic afval
 43. Maak je huis tochtdicht
 44. Laat de verwarming niet de hele dag aanstaan
 45. Denk twee keer na voor je iets nieuws koopt
 46. Koop waar mogelijk grote navullingen
 47. Was kleding in koud water
 48. Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen
 49. Koop een herbruikbare waterfles
 50. Maak van oude kleren poetslappen

Laten we deze kleine veranderingen doorvoeren!

Kijk hoeveel van deze 50 eenvoudige manieren om milieuvriendelijk te zijn je in je leven kunt toepassen. Er zijn nog
zoveel andere manieren waarop je bewuster met het milieu kunt omgaan, maar we moeten allemaal ergens beginnen! Kleine stapjes om van deze veranderingen een gewoonte te maken.

Wat zijn jouw favoriete manieren om milieuvriendelijk te zijn? We horen graag welke je besluit in de toekomst in te voeren.